312 Accessible Bathroom Case Study | ASID

Accessible Bathroom Case Study

Location   Houston, TX Program   Accessible bathroom for client with MS Designer

Carla Aston, ASID, RID, CAPS
Aston Design Studio, LLC
The Woodlands, TX

 

A complete renovation of an existing master bath was desired for this wheelchair bound client, who was reaching an advanced stage of MS and wanted to splurge with a beautiful bathroom that would be safe and useful for his caregivers and provide a nice environment for him. Accessibility was a priority--incorporating a roll-in shower, side entry toilet and accessible sinks.  A masculine, spa-like, beauty was equally important, so that accessibility would not be obvious or intrusive. 

Requirements

The client had just purchased this house and moved there from a high rise apartment that had been completely inaccessible for him.  In this new house, a one story, he had better ease of movement with a new ramp and deck at the rear of the house.  The top item on the wish list for the bathroom was a large shower.  He had not been able to get into a shower for a period of time and really wanted a space large enough to roll in and be transferred to a shower chair.  The side entry toilet was also of great importance. Having the space around these areas for caregivers to aid and lift him was necessary.  

Design

The wall between the bathroom and the closet was moved to create a luxurious shower that allows a turning radius.  The walls around the toilet were removed for accessibility and glass block was used to provide some privacy while keeping an open, spacious feel.

Although the client was not able to use the tub, the existing tub was replaced with a new one to complement the aesthetics of the new finishes and to protect the resale value of the home. Grab bars were located for care givers, as he could not use them himself.  The wider doors helped him to be able to enter the closet.  Before the remodel, he could not get his wheelchair in there.  Cabinetry was located to the side of the countertop to allow for wheelchair access at the sinks. 

A masculine feel was created with the use of materials, such as mahogany and slate.  The slate color was selected to continue the exterior brick color into the bathroom and marry the bathroom indoors with the garden.  New wide louvered doors at the entries to the bedroom and closet provide ease of movement and enhance the spa-like feel.